Bitloos hoofdstel

Een hoofdstel zonder bit. Daar denk je niet zo snel aan. Mijn paard had een keer zijn mondhoek beschadigd. Ik heb het bit van het hoofdstel gehaald en de teugels aan de neusriem bevestigd. En ben zo gaan rijden. Ik wilde toch verder trainen. Ik had toen niet eens gedacht om een bitloos hoofdstel te gebruiken.

Er zijn tegenwoordig diverse modellen.

Ook zijn er genoeg ruiters die het gebruiken en ook wedstrijden waar je met een bitloos hoofdstel mag rijden. Als je paard goed aan de been en zit hulpen is, kun je met bitloos rijden een heel eind komen. Maar zonder bit rijden is ook heel fijn als je paard bijvoorbeeld:

  • een  tand heeft moeten trekken op de plaats waar het bit ligt
  • als een mondhoek beschadigd is
  • als een paard een wondje in de mond of tong heeft.
Geplaatst in Gezondheid van het Paard, Harnachement, Nieuws ,Tips en Nieuwe Producten | Een reactie plaatsen

Welk paardenras moet ik kiezen?

Geplaatst in Nieuws ,Tips en Nieuwe Producten | Een reactie plaatsen

Super Haflinger Esmee

Haflinger EsmeeHaflinger Esmee 1Haflinger Esmee springendHaflinger Esmee in het waterHier het verhaal van Natascha over haar veelzijdige Haflinger Esmee, lees, kijk de video: http://www.youtube.com/watch?v=Y7t-lBBikks en zie wat je met je paard allemaal kunt bereiken.

Esmee is mijn haflinger merrie die ik heb gekregen toen ze 4 was. Ik was zelf toen 11. Ik heb haar ingereden, wat erg moeilijk was omdat ik nog jong was en groen wat betreft het inrijden van paarden. Esmee was ontzettend eigenwijs en heel sterk, dit ras staat hier ook wel bekend om.

Ik droomde ervan om dressuurwedstrijden te rijden. na veel trainen zijn we begonnen met dressuurwedstrijden van de KNHS. Omdat ik op Ameland woon, moesten Esmee en ik bij de paarden starten. Een ponyclub was er niet. Het was zwaar en niet iedereen geloofde erin dat dit een succes zou worden. Ondanks een aantal negatieve reacties zijn we toch doorgegaan. Esmee bleek heel lenig te zijn, en in de klasse L1 en L2 hebben we hoge scores gehaald zoals 201 en 203.

In 2010 werden Esmee en ik uitgekozen als edelfiguranten in de film Penny’s Shadow nadat we auditie hadden gedaan. We zijn dus ook een paar keer te zien in deze film (op de achtergrond).

Ook heb ik na lang sparen uit Esmee een veulen kunnen fokken. Het hengstje werd te vroeg geboren maar was toch kerngezond. Zijn naam is Wodanter. De laatste dressuurwedstrijd die ik gereden heb met Esmee , dit was 20 oktober 2013, hebben we onze laatste 2 winstpunten gereden om het ZZ-licht startgerecht te behalen. Esmee is de 7e haflinger in Nederland die dit heeft weten te behalen. Naast de dressuur kan ze ook goed springen, een meter springen is geen enkel probleem. Ten slotte is ze een echt racemonster, buiten rijden met haar voelt geweldig. Ze is mijn aller beste vriendin en ik ben ontzettend trots op haar. Ze is een erg slimme en lieve merrie die graag voor je wilt werken. Een superpony dus.

Geplaatst in Instructie en Paardrijden | Een reactie plaatsen

Paarden graszaad mengsel

In september of begin april is het de  tijd om de wei door te zaaien of juist opnieuw in te zaaien. Heeft je wei een opknapbeurt nodig, of staat er te weinig gras, dan kun je eens denken aan paarden graszaad mengsel. De meeste weiden worden ingezaaid met graszaad wat meer voor runderen is bedoeld Bg3.  Een paard heeft juist meer structuur nodig in het gras bestaande uit meerdere gras soorten en een paard is gevoelig voor suikers. En runder gras bevat juist veel suikers.

  •  

Welke paarden gras mengsels zijn er.

Paarden graszaad Bg11 bestaat uit:

  • 3 verschillende Engelse raaigrassen van het oude type (totaal 60%), die zich kenmerken door een zeer laag groeipunt, uitstekende structuurwaarde, zeer standvastig zijn, een hoge resistentie tegen kroonroest en een laag fructaan gehalte
  • Roodzwenk (10%)
  • Veldbeemd, zeer dichte zode vormend (12%), wordt ook wel het “betonijzer” van de grasmat genoemd.
  • Timothee, classic hooitype, zeer laag suiker en zeer smakelijk (15%).

Paarden graszaad mengsel

Geplaatst in Gezondheid van het Paard, Nieuws ,Tips en Nieuwe Producten, Paardenverzorging | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Brokken of Muesli

Ik wil eens iets schrijven over het voeren van paarden. Er is steeds meer kennis over wat FotoEQKernpaarden nu precies nodig hebben, en ze blijven onderzoeken doen naar het beste voer. Je kunt ook advies vragen aan de leveranciers welk voer het beste is voor jouw paard. Ik zou zeggen vraag eens een keer om advies, dan weet je of je op de juiste weg bent.

Het belangrijkste is natuurlijk altijd het ruwvoer, goed hooi en voordroog is het belangrijkste. Liefst van een goed bemest weiland zodat er de juiste voedingsstoffen in het ruwvoer zitten. Als je hooi en voordroog mengt wat van verschillende goede weilanden komt dan zit je altijd goed. Zou je bijvoorbeeld ruwvoer voeden van een schrale wei  zonder bemesting, dan zit er vaak een tekort aan voedingsstoffen in. Maar je kunt ook eens een keer een ruwvoer analyse laten uitvoeren, nooit verkeerd natuurlijk. Het hooi kan er nog zo mooi uitzien, misschien zitten er toch te veel suikers in!

Wat ook naar voren is gekomen dat men eerst dacht dat veel klachten kwamen van teveel eiwitten in het voer. Zoals huidklachten, spierproblemen  en hoefbevangenheid. Maar de grootste boosdoener is te veel suiker. Ook hoor je steeds meer dat je de brok eens weg moet laten. Mijn eigen ervaring is bij mijn 4 jarige ruin die het werk netjes oppakt, dat hij wat aanleuningsproblemen kreeg. Ook nog aan de zijde waar hij eigenlijk heel makkelijk was. Mij viel toen op dat hij een harder stug stuk in de bovenste hals spier had zitten, als je dat weg wilde masseren vond hij dat vervelend. Ik heb toen eens een paarden masseur gebeld en deze zij ook meteen, dat het een ophoping van suikers was. Ook zijn koker was wat opgezwollen. Ik voerde basisbrok en sportmuesli, maar in sportmuesli zit toch teveel suiker, en hij is daar gevoelig voor. Nu ben ik overgegaan naar een laag in suiker muesli en een muesli met kruiden. Over een maand zal ik eens verslag doen wat de veranderingen zijn.

Wat moet ik mijn paard precies voeren en hoeveel? Ook dat kun je natuurlijk eens navragen bij een voeder leverancier. Maar gemiddeld genomen bij een paard wat matig werk verricht, dat is 4 keer per week een dressuur of springtraining heeft 2-3 kilo liefst muesli, laag in suiker nodig en ongeveer 8 kilo ruwvoer verdeeld over liefst 4 x per dag. Is je paard bijvoorbeeld te dik dan is vasten geen optie, een paard moet toch regelmatig blijven eten. Je kunt dan beter wat minder geven  maar wel 4 a 5 keer per dag een voerbeurt geven. Anders komt het spijsverteringskanaal stil te liggen en dan krijg je problemen als maagzweren, koliek of diarree. Ja, het blijft kijken naar je paard en er gaat zeker wat extra tijd inzitten.

Als je vragen hebt over dit artikel dan hoor ik het graag.

Geplaatst in Gezondheid van het Paard, Nieuws ,Tips en Nieuwe Producten, Paardenverzorging | Getagged , , , , , | Een reactie plaatsen

Een veulen Deel 2

Hier deel 2 over veulens en ons veulen Infinity Bolide. Ze is 16 juni geboren en inmiddels is ze alweer dik 2 maanden oud. Ze doet het echt fantastisch en groeit volgens het boekje. We hebben haar met 10 dagen ontwormt en met 6 weken, daarna kan ze met 3 maanden weer worden ontwormt. Ze eet nu al 2 weken brokjes mee met de moeder, die krijgt ze apart uit een emmer, dat hebben ze zo door. Ik geef ze merrie/veulenbrok van Havens.

Ze loopt netjes mee aan het touw, het halster heb ik met enkele dagen oud al af en toe om gedaan. Dan zijn ze daar al aan gewend. Ook is ze al diverse keren mee geweest op de trailer en heeft ze alleen in de stal gestaan toen ik de merrie ging longeren.

We hebben het veulen opgegeven voor de Limburgse veulenveiling en hiervoor is ze geselecteerd. 25 september is de officiele veiling in Weert. We zijn benieuwd of ze hier voor een mooi bedrag word verkocht. Het mooiste vind ik dat als ze op een goede plaats komt en goed word opgeleid, we misschien nog iets horen van haar in de sport.

Geplaatst in Mijn Paarden, Nieuws ,Tips en Nieuwe Producten | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Ons veulen Infinity in 2013

Hallo

We zullen eens een artikel schrijven over onze veulens. Ook geef ik direct tips en deel de geboorte met jullie. Met mijn merrie Bolide proberen we elk jaar een veulen te fokken. Een goed springveulen die een goede toekomst in de springsport gaat doorlopen. Ik ga ook nog een artikel schrijven over de fokkerij. Van a tot z geef ik tips en deel mijn eigen ervaringen.

Wij kunnen nu alles delen met jullie want afgelopen zondag (2013) heeft onze merrie Bolide een merrieveulen op de wereld gezet, ze is een trotse en zeer zorgzame moeder. Het veulen heet Infinity Bolide, de vader is Numero Uno. De gehele afstamming word dan Numero Uno x Voltaire x Larome x Damiro. Ze doet het prima en rent al mooi rond in de wei.

Betreft de naam van het veulen daar zit ook een verhaal achter. Mijn merrie heet Bolide en die naam heeft met een mooie auto te maken. In de springsport is vaak een mooie sport auto te winnen. Daarom krijgen mijn veulens een naam van een mooie sport auto. Met daarachter de naam van hun moeder.

Wij hebben er voor gekozen om de merrie dag en nacht in de wei te laten lopen. Wel houden we haar meerdere keren per dag in de gaten vooral laat in de avond of we een verandering zien. Het blijft moeilijk want elke merrie toont andere symptomen. De ene merrie staat al dagen te zweten en het lijkt net alsof ze wil beginnen, de andere heeft een volle uier en een andere merrie heeft bijna geen uier.

Wat het meeste opviel bij onze merrie was dat ze achter op haar kont wat was ingevallen. En de avond ervoor zag ik een minipuntje op de tepel, een soort kristalletje. De dag erna ging ik savonds mijn ander paard uit de wei halen om 20.00. Ik keek nog naar de merrie en het enige wat mij een beetje opviel was dat de deuk op haar kont iets dieper leek. Verder stond ze rustig te kijken. Toen dacht ik: Vannacht moet ik er misschien uit! En 3 kwartier later staat er een vrouw bij ons op de stoep dat er een veulen in de wei ligt. Zo zie je maar, je kunt er niets van zeggen.

Heel belangrijk is dat het vel waar het veulen in zit niet over zijn neus blijft hangen, zo zijn er weleens veulens overleden die net te weinig zuurstof kregen. Ons veulen had het vel nog over zijn oren hangen, dat heb ik verwijderd, na een half uurtje kon ik mooi even haar navel insmeren met aloe vera ontsmettingsgel, en snel kijken of het een merrie of hengst was. Pas wel eerst op hoe de merrie reageert, sommige merrie’s kunnen heel verdedigend zijn en je zelfs aanvallen. Gelukkig bleef Bolide rustig. Na een half uur deed het veulen pogingen om op te staan en na 1,5 uur stond het veulen te drinken. 3 uur later een rondje verzamelde galop. Te gek toch hoe de natuur zijn werk doet. Als een veulen na 2 uur nog niet staat en gedronken heeft kun je beter een dierenarts inschakelen. Deze zorgt dan dat hij wat biestmelk bij zich heeft. Of je melkt de merrie en geeft het veulen die biest uit de fles. Een veulen kan uitgeput raken en die eerste biestmelk is heel belangrijk. Je kunt wel zeggen laat de natuur zijn gang gaan. Maar je kunt de natuur ook een handje helpen.

 

Geplaatst in Gezondheid van het Paard, Mijn Paarden, Paardenverzorging | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Paarden omheiningen

Je wil graag dat je paard in een veilige wei komt te staan. Het paard moet in de wei blijven en zich nergens aan kunnen verwonden. Als een paard echt zou schrikken dan is het altijd afwachten of het paard verwondingen oploopt. Als je een vaste omheining zet van kunststof of hout, zou een paard eroverheen kunnen springen en kunnen vallen, een paard die er dwars doorheen gaat komt bijna niet voor. Bij een afrastering van koord of lint, breken de palen of het lint en isolators vaak af. Daardoor blijft het vaak bij kleine verwondingen.

Maar als je kiest voor ijzerdraad, of een hele dunne stroomdraad en nog erger voor prikkeldraad, dan is het leed niet te overzien. Ik snap nog steeds niet dat mensen ijzerdraad gebruiken. Het geeft niet mee, breekt niet en geeft verschrikkelijke snijwonden. Ijzerdraad is ook echt niet goedkoper dan koord of lint. Dus kies alstublieft niet voor ijzerdraad.
Mijn paard is laatst echt in paniek door de omheining gesprongen, afgezet met 3 linten en houten palen. Ze rende werkelijk 5 minuten door alle linten heen, trok alle palen uit de grond en rende toen erg genoeg, van het gras de betonnen plaats op, daar ging ze hard onderuit. Gelukkig viel het nog allemaal mee, ze had wat schaafwonden, en bijna geen letsel van de lint, alleen wat haren bij de borst waren eraf. Zo zie je maar, als alles langs het paard kan glijden en kan breken vallen de verwondingen vaak mee. Hieronder informatie over omheiningen voor paarden.

Welke paarden omheining moet ik kiezen?

1.Houten palen met lint of koord met stroom erop – Veilig, goedkoop, snel geplaatst en afgebroken. Prijsindicatie vanaf 5,- per m1. Het mooiste is lint van 4 cm breed. In de kleuren bruin, groen of wit.

Houten palen en lint omheining


2.Houten omheining met houten liggers – Meestal gemaakt van grenenhout of hardhout, langs het hout een koord met stroom erop, anders kan een paard aan het hout gaan bijten. Je kunt kiezen voor 2 of 3 liggers, meestal 120 tot 140 hoog. – Veilig, mooi, duurzaam. Prijsindicatie 12-50,- per m1.

Houten paarden omheining

3.Kunststof omheining van kunststof of pvc. Vaak in diverse kleuren verkrijgbaar. Sterk, bijna onverslijtbaar. Ook hier moet een koord met stroom erop gespannen worden. – Veilig en zeer duurzaam, iets duurder. Vanaf 27,- per m1

Kunststof paarden omheining

4.Kunststof band: Dit zie je ook steeds meer, een kunststof band die je langs houten palen spant. Ook wel beo band genoemd. Snel geplaatst en veilig, en het ziet er netjes uit, in diverse kleuren verkrijgbaar. Ook hier moet er koord met stroom erop gespannen worden.

Beo band
Geplaatst in Nieuws ,Tips en Nieuwe Producten, Paardensport | Een reactie plaatsen

TIP: Leg je hoofdstel in leder olie

Er zijn veel soorten hoofdstellen te verkrijgen. In diverse materialen en modellen. De meest gangbare is het hoofdstel met de gecombineerde neusriem. Deze geeft normale druk op het neusbeen, en de sperriem zorgt ervoor dat het paard zijn mond niet te ver kan openen. Je kunt ook zonder sperriem rijden. Een tip om je hoofdstel soepel te houden. Heb je een nieuw of een oud hoofdstel dat stug blijft. Leg het 1 nacht in een bak met lederolie. Bijna 90 % kans dat het hoofdstel mooi soepel blijft. Vooral als je een nieuw hoofdstel koopt, leg het eerst een nacht in een bak met lederolie.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de kwaliteit van het hoofdstel slecht is, of dat het niet eens van leder is, dan houd het natuurlijk op.

Geplaatst in Harnachement, Nieuws ,Tips en Nieuwe Producten | Een reactie plaatsen

Welk bit voor mijn paard?

Welk bit voor mijn paard?

Hoe weet je nu welk bit bij jouw paard past. Er zijn zoveel verschillende soorten bitten. Het beste is om je paardentandarts te vragen welk bit bij jouw paard zou passen. Hij heeft verstand van de paardenmond en kan precies zeggen hoeveel ruimte er in de mond is, hoe de tong van het paard is, ( er zijn diverse paardentongen die wat afwijken, dik dun, met een wokkel in de tong). Ook kan hij de breedte meten van de mond. Verder moet je goed kijken waar er problemen zijn met rijden. Er zijn heel veel mensen die denken dat een bit met allerlei foefjes de oplossing is voor het probleem bij het rijden. Soms kan dat zeker helpen maar meestal ligt het probleem bij de ruiter. Eigenlijk moet elk paard gewoon fijn te rijden zijn op een gewoon basis bit. Overleg ook eens met je instructeur welk bit bij jouw paard zou passen.

Als je bovenstaande punten hebt nagevraagd dan zou je genoeg informatie moeten hebben om het juiste bit voor jouw paard te kunnen kopen.

Hier enkele links waar u info over bitten kunt downloaden.

http://www.paul-versluis.nl/downloads/Een_bit_passen.pdf

http://www.paul-versluis.nl/downloads/Bitten.pdf

Er moet verder ook vermeldt worden dat er bij dressuurwedstrijden, georganiseerd door de KNHS eisen gesteld worden aan de dikte van een bit. Het gedeelte van het bit dat op de lagen rust, moet minimaal één centimeter dik zijn, volgens de regels van de KNHS. Deze regel geldt voor zowel pony’s als paarden.

Heeft u nog vragen over een bit stuur een email naar info@tuinenhuisspullen.nl 

Geplaatst in Gezondheid van het Paard, Harnachement, Nieuws ,Tips en Nieuwe Producten | Getagged , , , | Een reactie plaatsen