Een veulen

Hallo

We zullen eens een artikel schrijven over veulens. Wij kunnen nu alles delen met jullie infinity 004want afgelopen zondag heeft onze merrie Bolide een merrieveulen op de wereld gezet, ze is een trotse en zeer zorgzame moeder. Het veulen heet Infinity Bolide, de vader is Numero Uno.De gehele afstamming word dan Numero Uno x Voltaire x Larome x Damiro. Ze doet het prima en rent al mooi rond in de wei.

Wij hebben er voor gekozen om de merrie dag en nacht in de wei te laten lopen. Wel houden we haar meerdere keren per dag in de gaten vooral laat in de avond of we een verandering zien. Het blijft moeilijk want elke merrie toont andere symptomen. De ene merrie staat al dagen te zweten en het lijkt net alsof ze wil beginnen, de andere heeft een volle uier en een andere merrie heeft bijna geen uier.

Wat het meeste opviel bij onze merrie was dat ze achter op haar kont wat was ingevallen. En de avond ervoor zag ik een minipuntje op de tepel, een soort kristalletje. De dag erna ging ik savonds mijn ander paard uit de wei halen om 20.00. Ik keek nog naar de merrie en het enige wat mij een beetje opviel was dat de deuk op haar kont iets dieper leek. Verder stond ze rustig te kijken. Toen dacht ik: Vannacht moet ik er misschien uit! En 3 kwartier later staat er een vrouw bij ons op de stoep dat er een veulen in de wei ligt. Zo zie je maar, je kunt er niets van zeggen.

Heel belangrijk is dat het vel waar het veulen in zit niet over zijn neus blijft hangen, zo zijn er weleens veulens overleden die net te weinig zuurstof kregen. Ons veulen had het vel nog over zijn oren hangen, dat heb ik verwijderd, na een half uurtje kon ik mooi even haar navel insmeren met aloe vera ontsmettingsgel, en snel kijken of het een merrie of hengst was. Pas wel eerst op hoe de merrie reageert, sommige merrie’s kunnen heel verdedigend zijn en je zelfs aanvallen. Gelukkig bleef Bolide rustig.Na een half uur deed het veulen pogingen om op te staan en na 1,5 uur stond het veulen te drinken. 3 uur later een rondje verzamelde galop. Te gek toch hoe de natuur zijn werk doet. Als een veulen na 2 uur nog niet staat en gedronken heeft kun je beter een dierenarts inschakelen. Deze zorgt dan dat hij wat biestmelk bij zich heeft. Een veulen kan uitgeput raken en die eerste biestmelk is heel belangrijk.

Binnenkort deel 2 van ons veulen.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid van het Paard, Mijn Paarden, Paardenverzorging met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *