Een goed passend zadel

Ik wil alle ruiters en amazones weer eens wakker maken. Past jouw zadel goed op jouw paard?
Heb je nu problemen met rijden? Ik kwam er zelf weer eens achter hoe belangrijk een goed zadel is.

Een goed passend zadel

Een zadel is ontzettend belangrijk als je gaat paardrijden. Vooral als je serieus gaat trainen en aan wedstrijden wilt deelnemen, maar ook voor jouw rijstijl en inwerking van de hulpen. Bezuinig niet op je zadel en laat het regelmatig nakijken of het nog past op je paard. Een paard moet geen last hebben van het zadel .Een zadel kan te krap zijn en knijpt dan op de schouderbladen. Het hindert het paard in zijn bewegingen en het paard kan echt pijn hebben en gaan staken. Vaak krijgt het paard dan de schuld. Hij is koppig of wil niet luisteren denken de meeste mensen. Als een paard echt regelmatig staakt of al langer moeite heeft met bepaalde buigoefeningen , dan is het echt verstandig om het probleem bij het zadel te zoeken. Ook kan er een blokkade in het lichaam zijn ontstaan. Laat deze blokkade dan eerst wegnemen door een masseur of een fysiotherapeut.

Een zadel moet je gewoon regelmatig checken of het nog goed past op de rug van je paard. Of laat een deskundige 1 x per jaar naar je zadel kijken. Een paard kan ook  meer of minder spieren hebben ontwikkeld en zo kan het voorkomen dat je zadel niet meer past. Soms kan dit worden opgelost met een gel pad of een bontje onder het zadel, maar soms moet je op zoek naar een ander zadel. Dit alles geld voor een dressuurzadel of springzadel.

Verstelbare boom

De ontwikkeling van een verstelbare en uitneembare boom is gegroeid de laatste jaren. Je hoeft geen nieuw zadel te kopen , maar je laat er een andere boom in zetten, en je rijzadel kan weer passen bij jouw paard. Vraag hier maar eens naar aan je zadelmaker, of kijk op Google wat er over word geschreven. Een verstelbare boom is natuurlijk een prima oplossing voor als de boom te groot of te smal is voor je paard. Een nieuwe boom kost misschien 25,- en dan ben je klaar. Rijd je meerdere paarden dan heb je meestal wel 2 zadels nodig. Een breder en een smaller zadel.

Ik zal eens iets over mijn eigen paard vertellen en onze rij problemen. Ik heb zelf een loop lustige tut merrie, een lieve schat hoor, maar gewoon een lief tutje. We rijden M1 dressuur, en we liepen altijd tegen wat spanning en blokkades aan. Ze kan alle oefeningen, maar ze zou nog meer door haar lichaam kunnen lopen. Ik heb eerst weer eens les genomen van een instructrice die veel ervaring en goede resultaten met haar eigen paarden heeft. Toen kreeg ik weer eens duidelijke aanpassingen in mijn rijden, en na 3 x les train ik mijn paard anders, heb meer controle en sneller ontspanning.

Maar bij het echte buigwerk, travers en zo, voelde je dat ze niet echt kon buigen. Nadat we iemand naar het zadel hebben laten kijken bleek dat mijn mooie en goede dressuurzadel een te grote boom had voor mijn paard. Het kneep letterlijk in haar schouders. Dan baal je wel eventjes, met een goed passend zadel liep ze echt veel beter.

Dus denk eens goed na welke problemen je hebt met rijden en denk eens aan het zadel of aan een blokkade. Zo zul je eventuele problemen oplossen, verder komen in je rijden en een tevreden paard overhouden.

Ik hoor graag een reactie van jullie en heb je rij problemen, of gedrag problemen, laat het mij dan weten, wellicht kunnen we jou verder helpen.

Groet Conny

info@tuinenhuisspullen.nl

Dit bericht is geplaatst in Harnachement met de tags , , , , . Bookmark de permalink.