Wil jij ook blokkade vrij paardrijden?

Paardrijden en trainen met je paard. Leuk en uitdagend, maar ook weleens moeilijk. Doe je wel alles goed? Is je paard vaker tegen de hand of zit er een blokkade, of is het paard bang voor enge dingen, of lukken de oefeningen niet zo goed. Heb je weleens gedacht aan grondwerk, horsemanship, vrije dressuur? Ik wel, maar pas sinds een jaar. Het opende voor mij toch wel wat deuren. Lees hieronder welke deuren.

Traditionele manier van paardrijden

Ik ben al met paarden bezig vanaf mijn 7e jaar. Altijd volgens de traditionele manier hoe het je geleerd is in al die jaren. Dat is voor iedereen verschillend natuurlijk. Ik ben begonnen op de manege. Heb in mijn eerste jaren veel verzorgponies en paarden gehad en zelf wat aangemodderd. Toen werd ik lid van een paardenclub met lessen, ik kreeg een beter paard en ging priveles volgen en wedstrijden rijden. In al die jaren leer je wel veel met diverse paarden werken, en je leest hier en daar tips en trainingen. Zo ontwikkelde ik mijn eigen kennis en ervaring wat zeker niet verkeerd ging maar ook niet altijd makkelijk. Misschien is die weg voor jou prima en succesvol en de andere gaat op zoek naar een andere training of loopt tegen problemen aan.

Het mooie is dat je ook altijd blijft leren met paarden. Je hebt ook mensen die willen leren, maar je hebt ook mensen die hun eigen strategie heilig vinden. Ik sta wel altijd open om te leren en als er een probleem is of het karakter van het paard is wat moeilijker ga ik wel nadenken hoe ik dat het beste kan oplossen. In de traditionele manier van paardrijden en omgang met paarden en dan bedoel ik ook in de professionele paardenwereld word vaak met een harde hand iets aangepakt en dan bedoel ik met zweep en hulpteugels. Tuurlijk heb ik ook weleens een zweep gebruikt of mijn paard een schop voor zijn kont verkocht als deze het echt bont maakte, maar daarna voelde ik mij nooit prettig. Ik heb denk ik alweer 10 jaar geleden het boek van Monty Roberts gelezen en dat inspireerde mij wel. De manier van die paarden lichaamstaal sprak mij wel aan, en soms paste ik dat ook toe. Zo heb ik een loslopende shetlander gevangen door deze weg te jagen en ergens te gaan zitten, en 10 minuten later stond de shetlander achter mij. Of een paard dat zich niet wil laten vangen in de wei. Weg jagen en binnen 10 minuten stond ook deze achter mij.

Grondwerk en vrijheids dressuur met je paard.

De laatste jaren heb ik Tristan Tucker weleens gevolgd, vooral toen ik een wat dominant paard had. Veel video’s bekeken en toegepast. Het paard was binnen enkele weken heel makkelijk te trainen. En ook met trailerladen heb ik er al veel aan gehad. Toen heb ik wat lessen gevolgd bij Petra van Just Happy Horses uit Heerlen. Ook zij heeft mij goed geholpen met grondwerk tips. Mijn 4 jarige merrie werd ineens heel rennerig met longeren en bokte heel veel, ik kreeg die energie er niet uit. Door wat andere lichaamstaal en met je hand omhoog te houden de rem erop te krijgen in plaats van ho roepen en aan de lounge trekken kreeg ik dit paard weer tot rust. Zij is zo gevoelig dat ik aanvoelde dat ze een andere aanpak nodig had. Ik heb haar ook heel makkelijk zadelmak gemaakt door grondwerk oefeningen. Ik kon haar zelfs parkeren bij een bankje en zo opstappen. Ook de vrijheids dressuur is leuk om te doen. Buigwerk, schouder binnenwaarts en travers, allemaal aan de hand te leren. Een jong paard al vanaf de grond dingen leren is zo fijn als je er dan op gaat zitten.

De laatste maanden kwam ik een video tegen van Liesbeth Jorna van sporthorsemanshopunited . Hier leer je hele fijne basis oefeningen in alle rust. Heel makkelijk om te doen. Voor alle oefeningen in de dressuur, voor balans, maar vooral voor een hele goede band met je paard die al die oefeningen heel graag voor je doet zonder dwang. Dat ga ik nu meer toepassen. Ook een leuke afwisseling voor je paard. 4 x in de week trainen in de rijbak is al gauw saai, voor jezelf maar ook voor je paard.

Ik zou zeggen, kijk eens voor jezelf en je paard of je wat afwisseling nodig hebt. Of echt met een blokkade of probleem zit. Grondwerk is een hele fijne basis. Er zijn veel trainers op internet te vinden. Ik heb dan gewerkt met de bovenste 3 in mijn verhaal, maar er zijn nog veel meer goede trainers. Paardrijden moet leuk blijven en vooral makkelijk gaan, niet te moeilijk denken en niet met teveel dwang, dan klopt het niet.

Over conny

Hoi ik ben Conny Thiesen. Ik schrijf graag artikelen over paarden en alles er om heen. Tips en leuke verhalen. En heb je vragen dan hoor ik dit heel graag. Veel leesplezier.
Dit bericht is geplaatst in Instructie en Paardrijden, Nieuws en Nieuwe Producten met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.