Ontwormen van je paard!

Ontwormen van je paard is belangrijk. Ze zeggen dat je elke 2 maanden moet ontwormen, maar dat hoeft niet, het is zelfs niet goed. Ten 1e moet je eens kijken waar je paard staat. Staat hij de hele dag alleen in een grote wei dan is ontwormen elke 4 maanden genoeg. Staat je paard heel veel in de stal en tussendoor in een paddock of stapmolen dan is elke 4 maanden ook genoeg. Staat je paard in een kleinere wei, met andere paarden dan kun je in het zomerseizoen om de 2 maanden ontwormen en in het naseizoen en de winter elke 4 maanden aanhouden. Kijk ook de mest goed na, zie je witte puntjes of kleine wormpjes dan moet je zeker ontwormen en dit paard goed in de gaten houden. Vind je helemaal niets in de mest dan kun je elke 4 maanden aanhouden. Je kunt ook een keer een mestonderzoek laten doen of een bodemonderzoek van de wei. Kijk ook goed naar je paard, ziet hij er goed uit, is vrolijk, mooie haarvacht en komt het paard in het voor en najaar goed door de haren. Als de winterharen in het voorjaar lang blijven zitten dan kun je het beste ontwormen of een vitaminespuit geven. Wat ook heel goed is om de paarden regelmatig een andere wei te geven en dan schapen in de oude wei, of de wei enkele maanden leeg laten liggen. En als je een maaier hebt maai dan regelmatig de wei. Zo blijft de wei mooi en de wormontsmetting is ook wat kleiner.

Welk ontwormingsmiddel: Er zijn veel merken op de markt. In ieder geval is regelmatig ontwormen met ivermectine het beste, tussendoor neem je een keer een ander merk. Ook ontworm ik 2 x per jaar met een ontwormingsmiddel dat ook de lintwormen en horzellarven dood. Die is wat duurder maar dan neem je die larven ook mee, vooral in november kun je dat doen. Wissel gewoon een keer met diverse merken en de werkzame stof die erin zit, dan is waarschijnlijk het gevaar van resistentie het kleinst. Te vaak ontwormen is gewoon niet goed. Als je het paard goed in de gaten houd en de mest controleert dan heb je zo gezien of het paard wormen heeft en dan ga je enkele keren ontwormen, daarna een tijd niet is echt niet erg.

Als er geen wormen zijn waarom zou je dan ontwormen. Dat is hetzelfde als dat je antibiotica zou krijgen terwijl je niet echt ziek bent.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid van het Paard, Nieuws en Nieuwe Producten, Paardenverzorging met de tags , . Bookmark de permalink.