Paardentraining | Rechtrichten van je Paard

Het correct rijden van je paard is heel belangrijk en echt niet makkelijk. Daarom is het zo belangrijk om goede privéles te nemen van een ervaren instructeur.Als je dat niet doet sluipen er ongemerkt heel snel fouten in je rijden.Vaak merk je dat pas na enige tijd. Bepaalde oefeningen lukken niet meer of je paard toont verzet. Eigenlijk ben je dan al te laat.Je moet zelf dingen af gaan leren en je paard moet weer vertrouwen krijgen in de juiste hulpen. Je bent ook nooit uitgeleerd met paardrijden. Anky van Grunsven krijgt ook nog dagelijks rijles. Het is ontzettend belangrijk dat je door de juiste ruiterhulpen de juiste reactie van een paard krijgt en dat vergt oefening.

Een paard moet als 1e recht gemaakt worden, zo kan hij ook los worden in zijn lichaam. Dat losmaken bereik je door veel buigoefeningen te doen en het paard op verschillende  hoogtes  in zijn hoofd – halshouding in te kunnen stellen. Te veel ruiters blijven in 1 tempo en hoogte rijden, zo wordt een paard nooit los. Ook het tempo is heel belangrijk. De ruiter bepaalt het tempo, zo leert het paard te wachten op de ruiterhulpen. Geeft de ruiter een beenhulp dan verhoogt het tempo, en een lichte handhulp is een tempo terug. Ik weet nog goed dat er vroeger weleens werd geroepen: Kom op been, voorwaarts rijden, actie. Ik denk dat veel mensen dat wel herkennen. Maar als je steeds maar been geeft, weet een paard niet meer wat de voorwaartse hulpen zijn, ze worden vaak wat dood tegen het been. En voorwaarts rijden is wel goed, als je ook weer correct het tempo terug kunt brengen. Als je een paard ontzettend actief en voorwaarts rijd dan loopt hij onder je weg en heb je geen controle over het tempo. Je zit heeft geen inwerking meer, en de ruiter kan zich niet meer ontspannen. Een paard kan alleen actief gedragen lopen als het tempo en de beenhulpen correct zijn.

Ook bij een jonger paard, het tempo en de hulpen zijn heel belangrijk, terug is terug en vooruit is vooruit. Het recht maken van je paard is echt niet makkelijk en jij en je paard moeten  hier constant in gecorrigeerd worden. Vooral een ervaren paard zal altijd blijven proberen om onder een hulp uit te komen, veel afwisseling en buigwerk is daarom heel belangrijk. Bezuinig dus niet op privéles en neem een instructeur die zelf ook al wat bereikt heeft in de sport. De prijzen liggen tussen de 25 en 50,- per uur. Maar je paard en jezelf worden steeds beter en de resultaten zullen er ook naar zijn. Iedereen heeft weleens een periode dat je denkt, het lukt niet, maar blijf jezelf verbeteren zodat jij en je paard ontspannen en plezierig kunnen paardrijden.

Hieronder kun je eens een kijkje nemen naar de Cursus van Marijke De Jong. Dit is een cursus pakket over het rechtrichten van je Paard. Echt een super interessante paardentraining.

Klik hier voor De Cursus Recht richten

Groetjes Conny

En heb je vragen stel ze gerust.

Dit bericht is geplaatst in Instructie en Paardrijden, Paardensport met de tags , , , , . Bookmark de permalink.