Paardenvoer

Ik wil eens iets schrijven over het voeren van paarden. Er is steeds meer kennis over wat Paardenvoerpaarden nu precies nodig hebben, en ze blijven onderzoeken doen naar het beste paardenvoer. Je kunt ook advies vragen aan de leveranciers welk voer het beste is voor jouw paard. Ik zou zeggen vraag eens een keer om advies, dan weet je of je op de juiste weg bent. Brokken en muesli zijn krachtvoer, en hooi en voordroog noemen we ruwvoer.

Goed ruwvoer bij je krachtvoer!

Het belangrijkste is natuurlijk altijd het ruwvoer, goed hooi en voordroog is het belangrijkste. Liefst van een goed bemest weiland zodat er de juiste voedingsstoffen in het ruwvoer zitten. Als je hooi en voordroog mengt wat van verschillende goede weilanden komt dan zit je altijd goed. Zou je bijvoorbeeld ruwvoer voeren van een schrale wei  zonder bemesting, dan zit er vaak een tekort aan voedingsstoffen in. Maar je kunt ook eens een keer een ruwvoer analyse laten uitvoeren, nooit verkeerd natuurlijk. Het hooi kan er nog zo mooi uitzien, misschien zitten er toch te veel suikers in of juist te weinig voedingsstoffen.

Suikers in paardenvoer

Wat ook naar voren is gekomen dat men eerst dacht dat veel klachten kwamen van teveel eiwitten in het paardenvoer. Zoals huidklachten, spierproblemen  en hoefbevangenheid. Maar de grootste boosdoener is te veel suiker. Mijn eigen ervaring is bij mijn 4 jarige ruin die het werk netjes oppakt, dat hij wat aanleuningsproblemen kreeg. Ook nog aan de zijde waar hij eigenlijk heel makkelijk was. Mij viel toen op dat hij een harder stug stuk in de bovenste hals spier had zitten, als je dat weg wilde masseren vond hij dat vervelend. Ik heb toen eens een paarden masseur gebeld en deze zij ook meteen, dat het een ophoping van suikers was. Ook zijn koker was wat opgezwollen. Ik voerde basisbrok en sportmuesli, maar in sportmuesli zit toch teveel suiker, en hij is daar gevoelig voor. Nu ben ik overgegaan naar een laag in suiker muesli en een muesli met kruiden. Maar ook een supplement voor de spieren met vitamine E heeft hem goed gedaan.

Wat moet ik mijn paard precies voeren en hoeveel?

Ook dat kun je natuurlijk eens navragen bij een voeder leverancier. Een goede basis of sportbrok is verkrijgbaar bij verschillende leveranciers. Elke leverancier heeft zijn eigen samenstellingen en iedereen heeft een mening over het voer. Met goed advies en kennis over je paard kun je per paard een beetje bekijken op welk voer hij het goed doet. Afwisseling is belangrijk, een keer muesli erbij, slobber, zeewier, luzerne of zemelen. Daar kan een paard toch al zijn voedingsstoffen uithalen.

Gemiddeld genomen bij een paard wat matig werk verricht, dat is 4 keer per week een dressuur of springtraining heeft ongeveer 2  kilo krachtvoer nodig verdeeld over 2 of 3 voerbeurten per dag. Liefst muesli gecombineerd met een brok laag in suiker. En ongeveer 8 kilo ruwvoer verdeeld over liefst 4 x per dag.

Een paard wat 6 x per week traint en op wedstrijd gaat, mag wel een 3 kilo krachtvoer hebben verdeeld over 3 of 4 keer per dag. Daarnaast ook 4 x per dag een plak hooi of stro, iets minder per keer. Sommige wedstrijden paarden krijgen een dikke buik van veel hooi. Maar als je iets minder geeft vaker op en dag kan het paard toch blijven knabbelen.

Is je paard bijvoorbeeld te dik dan is vasten geen optie, een paard moet toch regelmatig blijven eten. Je kunt dan beter wat minder geven  maar wel 4 a 5 keer per dag een voerbeurt ouder stengelig hooi geven. En 2 handjes ruwvoer op een dag. Anders komt het spijsverteringskanaal stil te liggen en dan krijg je problemen als maagzweren, koliek of diarree. Ja, het blijft kijken naar je paard en er gaat zeker wat extra tijd inzitten.

Dit alles natuurlijk ook gecombineerd met wat uren in de wei. Per paard bekijk je hoeveel uren hij gras mag eten.

Als je vragen hebt over dit artikel dan hoor ik het graag.

Over conny

Hoi ik ben Conny Thiesen. Ik schrijf graag artikelen over paarden en alles er om heen. Tips en leuke verhalen. En heb je vragen dan hoor ik dit heel graag. Veel leesplezier.
Dit bericht is geplaatst in Gezondheid van het Paard, Nieuws en Nieuwe Producten, Paardenverzorging met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.