Brokken of Muesli

Ik wil eens iets schrijven over het voeren van paarden. Er is steeds meer kennis over wat FotoEQKernpaarden nu precies nodig hebben, en ze blijven onderzoeken doen naar het beste voer. Je kunt ook advies vragen aan de leveranciers welk voer het beste is voor jouw paard. Ik zou zeggen vraag eens een keer om advies, dan weet je of je op de juiste weg bent.

Het belangrijkste is natuurlijk altijd het ruwvoer, goed hooi en voordroog is het belangrijkste. Liefst van een goed bemest weiland zodat er de juiste voedingsstoffen in het ruwvoer zitten. Als je hooi en voordroog mengt wat van verschillende goede weilanden komt dan zit je altijd goed. Zou je bijvoorbeeld ruwvoer voeden van een schrale wei  zonder bemesting, dan zit er vaak een tekort aan voedingsstoffen in. Maar je kunt ook eens een keer een ruwvoer analyse laten uitvoeren, nooit verkeerd natuurlijk. Het hooi kan er nog zo mooi uitzien, misschien zitten er toch te veel suikers in!

Wat ook naar voren is gekomen dat men eerst dacht dat veel klachten kwamen van teveel eiwitten in het voer. Zoals huidklachten, spierproblemen  en hoefbevangenheid. Maar de grootste boosdoener is te veel suiker. Ook hoor je steeds meer dat je de brok eens weg moet laten. Mijn eigen ervaring is bij mijn 4 jarige ruin die het werk netjes oppakt, dat hij wat aanleuningsproblemen kreeg. Ook nog aan de zijde waar hij eigenlijk heel makkelijk was. Mij viel toen op dat hij een harder stug stuk in de bovenste hals spier had zitten, als je dat weg wilde masseren vond hij dat vervelend. Ik heb toen eens een paarden masseur gebeld en deze zij ook meteen, dat het een ophoping van suikers was. Ook zijn koker was wat opgezwollen. Ik voerde basisbrok en sportmuesli, maar in sportmuesli zit toch teveel suiker, en hij is daar gevoelig voor. Nu ben ik overgegaan naar een laag in suiker muesli en een muesli met kruiden. Over een maand zal ik eens verslag doen wat de veranderingen zijn.

Wat moet ik mijn paard precies voeren en hoeveel? Ook dat kun je natuurlijk eens navragen bij een voeder leverancier. Maar gemiddeld genomen bij een paard wat matig werk verricht, dat is 4 keer per week een dressuur of springtraining heeft 2-3 kilo liefst muesli, laag in suiker nodig en ongeveer 8 kilo ruwvoer verdeeld over liefst 4 x per dag. Is je paard bijvoorbeeld te dik dan is vasten geen optie, een paard moet toch regelmatig blijven eten. Je kunt dan beter wat minder geven  maar wel 4 a 5 keer per dag een voerbeurt geven. Anders komt het spijsverteringskanaal stil te liggen en dan krijg je problemen als maagzweren, koliek of diarree. Ja, het blijft kijken naar je paard en er gaat zeker wat extra tijd inzitten.

Als je vragen hebt over dit artikel dan hoor ik het graag.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid van het Paard, Nieuws ,Tips en Nieuwe Producten, Paardenverzorging met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *