Voer jij genoeg hooi?

Ruwvoer oftewel hooi is zeer belangrijk voor een paard. Voer je wel genoeg hooi? Vooral in de wintertijd moet je goed kijken of er wel genoeg word gevoerd. In de zomer kun je het afwisselen met een tijd in de wei zodat het paard gras kan eten. Een paard is de hele dag bezig met eten, het is belangrijk dat het paard de hele dag speeksel aan kan maken. Genoeg hooi voorkomt veel maag en darmklachten, en tegen verveling. Want als een paard zich verveelt dan gaan ze bijvoorbeeld luchtzuigen, weven, zand eten enz.

Tip is om hooi in een slowfeeder te doen, zodat het paard langer over zijn hooi doet. Er zijn diverse slowfeeders, of een bak met een hooinet erover, een hooiruif of zoals ik een paal met een regenton waar gaten in zitten. Zo zijn ze lang bezig om het hooi uit die gaten te halen. Dus meer tijd bezig met kauwen.

Mijn paarden staan bijna de hele dag buiten, ook in de nacht. Alleen als het regent, of hard waait staan ze binnen. Ze krijgen van kleine pakjes hooi zeker 4- 5 plakken verdeeld over de dag, ik laat er ongeveer 3 uur tussen. Voer je voordroog dan deel ik meestal 1 plak door midden daar voer ik dan 2 paarden van, dat zal iets meer zijn dan een plak van een klein pakje hooi. Let bij voordroog op voor schimmel, soms zit net onderaan een plak wat schimmel. Meestal laten de paarden het liggen, maar neem geen risico. Iets meer hooi om te knabbelen is beter dan een extra schep brokken. Ook wat afwisseling in het hooi is belangrijk. Probeer 2 partijen te kopen. Soms eet een paard heel slecht van het hooi omdat hij het niet lekker vind. Ik heb het weleens 3 dagen laten liggen en nog aten ze er niet van. Dan houd het op, maar dan is het wel prettig als je nog ander partij hebt. Af en toe een emmertje luzerne of ander luxe hooimix is ook een smakelijke aanvulling.

En natuurlijk vers drinkwater, de hele dag beschikbaar.

Heb je vragen hierover stuur gerust een email: info@tuinenhuisspullen.nl

Over conny

Hoi ik ben Conny Thiesen. Ik schrijf graag artikelen over paarden en alles er om heen. Tips en leuke verhalen. En heb je vragen dan hoor ik dit heel graag. Veel leesplezier.
Dit bericht is geplaatst in Gezondheid van het Paard, Paardenverzorging met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.