Rijden met een cap!

Rijden met een cap is toch heel belangrijk. Ik reed vroeger echt veel zonder rijcap. Toch is een val zo gebeurd, en je zit toch een stuk van de grond. Ik rijd voortaan altijd met cap. Er zijn ook genoeg ongelukken gebeurd, ook van bekende ruiters, dus zet een rijcap toch maar gewoon op. Hieronder een artikel vanuit www.horses.nl

Caps zijn er in allerlei maten en modellen. Waar moet je nu precies opletten wanneer je een cap aanschaft? Een goede veiligheidscap is voorzien van een CE-markering en het EN 1384-teken; deze labels geven aan dat de cap voldoet aan de gestelde veiligheidseisen. Het heeft een harde schaal, bijvoorbeeld van pvc of carbon, en een kinband met een veiligheidssluiting; een zogenoemde driepuntssluiting. “Bij het aanschaffen van een cap is de pasvorm het allerbelangrijkst”, aldus een verkoopmedewerkster van Divoza Horseworld. “Er zijn verschillende vormen hoofden, rond of juist langwerpig, en daarin verschillen ook de diverse modellen caps. Daarnaast zijn er modellen die verstelbaar zijn. Deze zijn voorzien van een band die je kunt aandraaien. Ideaal voor bijvoorbeeld mensen die nogal eens variëren van kapsel.” Belangrijk is dat de cap goed om het hoofd aansluit. “Je moet ermee op de kop kunnen hangen en kunnen schudden met je hoofd zonder dat de cap op je achterhoofd of op de neus belandt.” Uitgangspunt daarbij is dat tussen de caprand en de ogen niet meer dan drie centimeter mag zitten. Wanneer deze rand te hoog zit, is je hoofd niet goed genoeg beschermd. Zit deze te laag, dan kan dat gevaar opleveren voor je neusbeen.

Verschillende prijzen

Vervolgens is de keuze van de cap afhankelijk van je voorkeur. Er bestaan veel verschillende kleuren en materialen en ook zijn er grote verschillen in prijsklasse. “Dit zegt verder niets over de mate van veiligheid”, licht de medewerkster van Divoza Horseworld toe. “Ze voldoen allemaal aan het veiligheidskeurmerk. Het verschil in prijs heeft te maken met het merk en het gebruikte materiaal. Duurdere caps kennen veelal een hoger draagcomfort door meer kussens, meer ventilatie, lichtere materialen enzovoort. Het soort buitenmateriaal dat je kiest, heeft te maken met je smaak en ook met het gebruiksdoel.”

Cap vervangen na val?

Hoe weet je nu of je cap nog goed is? Dat is volgens Divoza Horseworld lastig te zeggen. “Je kunt niet binnenin het materiaal kijken.” Wel wordt geadviseerd om de cap te vervangen na een harde klap of een val op het hoofd. “Er ontstaan daardoor namelijk allemaal kleine haarscheurtjes in de harde binnenschaal van de cap, waardoor deze niet meer veilig is.” Ook is het slim om na een aantal jaren van intensief gebruik de cap te vervangen om te voorkomen dat de harde binnenschaal door materiaalmoeheid en invloeden van buitenaf minder betrouwbaar is.

Over conny

Hoi ik ben Conny Thiesen. Ik schrijf graag artikelen over paarden en alles er om heen. Tips en leuke verhalen. En heb je vragen dan hoor ik dit heel graag. Veel leesplezier.
Dit bericht is geplaatst in Nieuws en Nieuwe Producten, Paardensport met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.