Bitloos hoofdstel

Een hoofdstel zonder bit. Daar denk je niet zo snel aan. Mijn paard had een keer zijn mondhoek beschadigd. Ik heb het bit van het hoofdstel gehaald en de teugels aan de neusriem bevestigd. En ben zo gaan rijden. Ik wilde toch verder trainen. Ik had toen niet eens gedacht om een bitloos hoofdstel te gebruiken.

Toch zijn er genoeg ruiters die het gebruiken en ook zijn er wedstrijden waar je met een bitloos hoofdstel mag rijden. Als je paard goed aan de been en zit hulpen is, kun je met bitloos rijden een heel eind komen.

Waarom met een bitloos hoofdstel rijden?

  • als de tandarts een tand heeft moeten trekken op de plaats waar het bit ligt
  • als een mondhoek beschadigd is
  • als een paard een wondje in de mond of tong heeft.
  • Omdat je hiermee prima kunt rijden. Het is iets vriendelijker dan een bit. Maar let op, als je een harde hand hebt dan kan teveel druk op het neusbeen ook pijnlijk zijn.

Grondwerk met een kaptoom of bitloos hoofdstel!

Ik ben nu een half jaar bezig met grondwerk. Een aanrader voor iedereen. Ook voor jonge paarden perfect om eerst diverse basis oefeningen aan te leren. Voor het grondwerk is een multi hoofdstel ideaal, je werkt met een touw aan de ring voor op de neusriem, ook het grondwerk longeren doe je vanaf die voorste ring. Wat verder in je oefeningen kun je teugels aan de ringen bevestigen en schouder binnenwaarts of travers met teugels langs het paard doen.

Welke modellen zijn er?

  • Onderstaande producten vind je via deze link: https://www.agradi.nl/paarden/bitloze-hoofdstellen/ Als je hier iets wilt bestellen gebruik dan deze code voor extra korting TUINHUIS2020
  • Kaptoom: Een kaptoom is meestal een luxe halster met ringen op de neus om te longeren. Maar je kunt ook teugels bevestigen aan de ringen opzij. Wil je echt vaak bitloos rijden, dan adviseer ik een echt leder bitloos hoofdstel met teugels. Hieronder de kaptoom Shires fleece gevoerd rond de 40,-
  • Horseware multi bitloos hoofdstel: Dit is een mooi ontworpen bitloos hoofdstel, maar ook te gebruiken als kaptoom en je kunt er ook een bit aan maken.
  • bitloos hoofdstel
  • Fra bitloos hoofdstel bruin. Mooi bitloos hoofdstel.

Ik zou zeggen ga er eens mee aan de slag, ook voor de mensen die altijd met bit rijden en nog nooit echt grondwerk hebben gedaan. Een afwisseling voor jezelf en het paard, maar ook als je het probleem of gewoon een training vanaf de grond goed hebt, gaat het op het paard nog veel makkelijker.

Over conny

Hoi ik ben Conny Thiesen. Ik schrijf graag artikelen over paarden en alles er om heen. Tips en leuke verhalen. En heb je vragen dan hoor ik dit heel graag. Veel leesplezier.
Dit bericht is geplaatst in Harnachement, Instructie en Paardrijden met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.