Onlangs heb ik een e-book geschreven over “Wat kost een Eigen Paard” . Ik zag op forums, blogs en om mij heen genoeg mensen die toch wel wat onervaren zijn met de verzorging van een paard. Veel mensen staan er niet bij stil wat voor kosten er allemaal komen kijken bij een Eigen Paard. Zij hebben vaak wat advies en hulp nodig bij de aankoop en verzorging van een paard. In dit e-book lees je echt alles over een paard kopen, verzorging, producten en de kosten van een eigen paard. Ook geef ik een Gratis Product gids weg , boordevol foto’s producten en prijzen over alles wat je bij een Paard nodig hebt. Zo weet je precies wat je allemaal nodig hebt en wat de kosten ongeveer zijn. Zo heb je in 1 gids een goed overzicht van alle paarden producten en leveranciers. Of je nu een trailer, een stal of een zadel nodig hebt. Lees hieronder alvast een hoofdstuk van mijn e-book over de aanschaf van een eigen paard.
Wat komt er allemaal kijken bij een Eigen Paard?
Veel mensen met weinig ervaring kopen een eigen paard en komen er dan achter dat ze dat helemaal niet kunnen betalen. De dierenarts kosten , of de hoefsmid kosten vallen vaak hoger uit dan je verwacht. Je paard kan ook ziek worden en daarvoor moet je ook wat geld opzij kunnen leggen. De paardensport is een fantastische sport maar ook een hele dure sport. Ook kopen veel mensen met te weinig ervaring vaak het verkeerde paard, hebben ze gebreken over het hoofd gezien, of blijkt het paard te sterk of te dominant. Lees in dit artikel hoe je de meeste problemen kunt voorkomen en wat er allemaal bij komt kijken bij de aankoop van een eigen paard.
De Voorbereidingen
Voordat je een eigen paard of pony wilt kopen moet je goed weten of je wel goed voorbereid bent. Je moet als eerste beschikken over voldoende tijd. Een paard heeft veel verzorging nodig, gemiddeld ben je toch wel 3 uur per dag met een paard zijn verzorging bezig, inclusief zijn trainingen. En weet je al wat een paard per maand kost? Tel toch maar gauw op een 200,- per maand, maar dan ben je er nog niet hoor. Je moet niet van dat bedrag uitgaan. Je krijgt nog de kosten van de hoefsmid, de aanschaf van verzorging artikelen, een zadel, hoofdstel en nog veel meer. Wil je wedstrijden rijden dan heb je een trailer nodig, rijbewijs E , en een zware auto die minimaal 1500 kg weegt. Tel dan maar gerust op een 26.000,- . Een stal kost al gauw 1000,- en een stuk weiland kost inclusief afrastering al gauw 30.000,- . Je kunt misschien ook wel een stukje weiland pachten, daar betaal je ongeveer een 50,- per maand voor. Dan heb je nog de onvoorziene kosten. Word je paard ziek dan kun je voor heel hoge kosten komen te staan waar je meestal niet voor verzekerd bent. Als je dit allemaal niet kunt opbrengen kun je eens denken aan een verzorg paard, of een paard leasen met 2 personen en zo de kosten delen. Heb je zelf geen huisvesting dan kun je het paard nog altijd op een pensionstal stallen. Dat kost je tussen de 200 tot wel 400,- per maand inclusief hooi, stro en brokken, exclusief wormen kuur, hoefsmid of dierenarts kosten. Een voordeel van een pension stal is dat je meer tijd overhoud omdat je paard verzorgt word. Ook zijn er vaak een binnen manege en een stap molen aanwezig.
De aanschaf van een eigen paard
Waar moet je op letten bij een paard kopen? Wil je een braaf paard om recreatief te rijden of wil je een hoog geschoold sport paard? Dat is natuurlijk een groot verschil. Weet goed wat je eisen zijn als je naar een paard gaat kijken. Een recreatief paard kun je al vanaf 2000,- kopen. Een sport paard die echt talent heeft begint al gauw bij 15.000,-. Ga je op Internet kijken , bij een handelaar of bij een professionele sport stal. Alle 3 zijn mogelijk. Het belangrijkste is dat je een ervaren en kundig persoon meeneemt, je het paard enkele keren mag uit proberen en laat keuren door een goede dierenarts.
Daarnaast moet je ook een klik hebben met het paard, je moet elkaar nog wel leren kennen, maar een klik is er meestal vanaf het begin.
Met de aanschaf van een paard beginnen de kosten pas. Ook moet je een paard tegenwoordig laten keuren op afwijkingen. Wil je het paard ooit verkopen dan kom je niet voor verassingen te staan. Pees blessures horen daar niet bij, dat kan elk paard overkomen, maar aangeboren afwijkingen zijn bij een keuring meestal wel waar te nemen. Een keuring inclusief röntgenfoto’s kost al gauw 400,-. Zorg dat je altijd een deskundig persoon bij je hebt als je een paard gaat bekijken. Ga gerust nog een tweede keer terug om het paard uit te proberen. Probeer het paard niet alleen op het terrein van de eigenaar maar ook een keer op een vreemd terrein. Vraag ook of het paard op de trailer kan en vraag hoe het paard zich gedraagt op stal en met buiten rijden. Het beste is als je dit ook allemaal even uit probeert. Heeft het paard na aankoop toch verborgen gebreken dan is de eigenaar eigenlijk verplicht om het paard terug te nemen en jij krijgt het aankoopbedrag terug.
Let op dit geld meestal wel bij een handelaar,maar niet bij een particulier.
Stel eventueel een koopcontract op zodat je bij verborgen gebreken toch ergens op kunt terugvallen. Kijk eens op paard kopen, dan lees je alles over het e-book “wat kost een eigen paard”” .
Wat kost een eigen paard?
Dat ligt aan welke eisen het paard moet voldoen. Wil je een merrie, hengst of ruin? Een merrie kan ook interessant zijn als deze uit goede bloedlijnen is gefokt. Je kunt dan een veulen bij de merrie fokken. Een hengst is alleen voor iemand die veel ervaring heeft met rijden, en die wellicht de hengst wil opfokken voor de dekdienst. Een ruin is het meest ideale. Deze paarden zijn iets rustiger dan een hengst, dat hoeft niet perse, maar een ruin heeft minder last van hormonen. Wil je een jong paard die net zadelmak is dan kost deze ongeveer tussen de 3000,- en 7000,- euro. Een goed gereden paard op hoger niveau kost al gauw tussen de 8000,- en 25.000.-
Zoals je ziet moet je goed voorbereid zijn om aan een eigen paard te beginnen.
Daarom heb ik een e-book geschreven waar je alle informatie vind over de kosten en verzorging van een eigen paard. Zo kan ik de mensen goed voorlichten en misschien teleurstellingen voorkomen voor mens en paard. Ik heb zelf al tientallen jaren ervaring met mijn eigen paarden. Ook heb ik een aantal jaren op een springstal en een dressuurstal gewerkt. Met mijn ervaring en mijn e-book , krijgen de mensen de juiste informatie, en weten ze precies wat de werkelijke kosten zullen zijn per maand en per jaar.
Wil je nog meer informatie over de kosten en verzorging van een eigen paard, lees dan mijn e-book:
“Wat kost een eigen Paard”
Kijk voor het e-book ook op: eigen paard
Vriendelijke groet,
Conny Thiesen