Wedstrijden rijden met je | paard!

Ben jij een wedstrijdruiter?

Ikzelf ga regelmatig naar een wedstrijd, voornamelijk dressuurwedstrijden, waar ik nu M1 start met een nieuw paard. Een springwedstrijd in de B-L klasse ga ik ook niet uit de weg. Wedstrijden rijden is ontzettend leuk , kijken of al je training kan leiden tot een overwinning.Maar er komt een hoop bij kijken. Welke wedstrijd, inschrijven, de voorbereiding van jezelf. Een mooie witte rijbroek, glanzende laarzen, de proef goed kennen. Dan nog de voorbereiding van je paard, poetsen, wassen, vlechten. Zorg ook dat je op tijd alles klaar hebt en een half uur eerder aanrijd. Dat werkt ontspannend, en er kan iemand uitvallen, je kunt beter een paard nog wat los werken in de stap als dat je net een kwartier hebt om los te rijden.

Het GOED KENNEN VAN DE PROEF is heel belangrijk, daar kwam ikzelf weer eens achter. Je rijd dan op een soort automatische piloot en je bent teveel met je paard bezig. Ga thuis echt eens proefgericht rijden samen met je instructrice. De punten waar je op gaat letten en waar je punten kunt behalen zijn:

– De juiste lijnen rijden, bijvoorbeeld als je bij K-d-e linksomkeert gaat in galop, rijd niet de hoek in maar maak een volte.

– Bij het binnenkomen goed afwenden bij A, kijk recht naar C, en dan 1 x links en rechts zodat je op de x lijn of bij g kunt gaan halthouden. Haal je net de x niet , maar kun je netjes halthouden doe dat dan, de jury ziet niet of je nu wel of niet precies op x staat.

– Goed voorbereiden en je paard attent maken voordat je bij een letter galop moet aanspringen, een middendraf gaat rijden.

– En gebruik de hoeken om je paard attent voor de been te maken, goed een hoek inrijden bij schouder binnenwaarts en travers, en gebruik de hoek om je paard even te corrigeren met een extra ophouding, je tempo of om hem even scherp te maken, zo kun je na de hoek weer ontspannen paardrijden, in een hoek valt het namelijk niet zo op als je zoiets doet.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, en succes op de wedstrijden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en Nieuwe Producten, Paardensport met de tags , , . Bookmark de permalink.